english-flag
Search

Αναπτυξιακά αιτήματα του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης στον υπουργό Ανάπτυξης

Σύσκεψη εργασίας μεταξύ της διοίκησης του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, εκπροσώπων παραγωγικών φορέων του Ρεθύμνου και κυβερνητικού κλιμακίου με επί κεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδ. Γεωργιάδη  πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ρεθύμνης την  Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2022.

Ο κ. Γεωργιάδης στην επίσκεψη του στο Επιμελητήριο Ρεθύμνης, παρουσία του  Βουλευτή Ρεθύμνου της Ν.Δ. κ. Ιωάν. Κεφαλογιάννη, συνοδευόταν από κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον βουλευτή Φωκίδας και γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωαν. Μπουγά, τον πρώην υπουργό τουρισμού και βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μαν. Κόνσολα και τον βουλευτή Ηρακλείου κ. Μάξ. Σενετάκη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Υπουργός Ανάπτυξης ενημερώθηκε από τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των φορέων του Ρεθύμνου για μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν την τοπική οικονομία. Όπως δήλωσε ο Υπουργός, όλα τα θέματα για τα οποία ενημερώθηκε πρόκειται να μεταφερθούν στην κοινοβουλευτική ομάδα και στον πρωθυπουργό, ενώ αναφέρθηκε λεπτομερώς στα θέματα τοπικού ενδιαφέροντος για τα οποία ενημερώθηκε και τα οποία αφορούν τις επιχειρήσεις και την οικονομία του Ρεθύμνου. Ο Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Κεφαλογιάννης μεταξύ άλλων, εξήρε την καθοριστική συμβολή του Υπουργού Ανάπτυξης σε θέματα που απασχολούν το Ρέθυμνο, η οποία όπως δήλωσε είναι καθοριστική και αναγνωρισμένη από τους εμπλεκόμενους με την οικονομική ζωή του τόπου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης κ. Γεώργ. Γιακουμάκης καλωσόρισε την Κυβερνητική αντιπροσωπεία προσφέροντας τοπικές εκδόσεις και προϊόντα.

Στη συνέχεια, ο κ. Γιακουμάκης παρέδωσε υπόμνημα σχετικών με την τοπική ανάπτυξη, θέσεων του Επιμελητηρίου στον Υπουργό, όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Mε αφορμή την ευτυχή συγκυρία της επίσκεψης σας στο Ρέθυμνο, θα θέλαμε να θέσουμε υπ’ όψιν σας τις προτάσεις μας, σχετικές με μια σειρά ζητημάτων τα οποία θεωρούμε σημαντικά. Συγκεκριμένα:

1. Παραγωγικές Υποδομές – υποδομές :

Είναι κοινός τόπος για όλους όσοι ασχολούνται με το θέμα της οικονομικής ανάπτυξης της Π.Ε. Ρεθύμνου ότι, η υφιστάμενη κατάσταση των υποδομών της Περιφερειακής Ενότητας  αποτελεί σημαντική τροχοπέδη ως προς αυτήν. Θεωρούμε σχετικά ότι, θα πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να υπάρξει άρση των υφιστάμενων ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων με την οργάνωση σύγχρονων αναπτυξιακών υποδομών, πρωτίστως των σχετιζόμενων με τα εξής: ΒΟΑΚ, ΒΙΟΠΑ Ρεθύμνου, υποδομές Λιμένα Ρεθύμνου. Ειδικά δε ως προς το ΒΙΟΠΑ Ρεθύμνου, ο βαθμός εγκατάστασης των τοπικών παραγωγικών μονάδων της  μεταποίησης σε οργανωμένους χώρους εντός του ΒΙΟΠΑ δεν είναι ικανοποιητικός, γεγονός που δημιουργεί τόσο περιβαλλοντικά προβλήματα, όσο και πιέσεις από την επέκταση της περιαστικής δόμησης, αλλά  και την ταυτόχρονη ανάπτυξη άλλων τομέων της τοπικής οικονομίας, προεξάρχοντος του Τουρισμού.  Θεωρούμε συνεπώς ότι θα πρέπει να καταρτιστεί ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης των ενδιαφερόμενων  παραγωγικών επιχειρήσεων του Ρεθύμνου για τον σκοπό αυτό.

Αναφορικά δε με τον λιμένα Ρεθύμνου, κρίσιμου για την συνολική ανάπτυξη του τουρισμού στην Περιφερειακή μας Ενότητα, κρίνεται απολύτως αναγκαία η ενίσχυση με επαρκείς πόρους των έργων που προβλέπει νέο MASTER PLAN (του λιμανιού – και της χερσαίας του ζώνης), στην ανάπτυξη των εμπορικών καθώς και των υπόλοιπων δραστηριοτήτων που μπορούν να φιλοξενηθούν σε αυτό (επιβατικό, κρουαζιέρα, σκάφη αναψυχής, υδατοδρόμιο) κτλ.

Επίσης, κρίνουμε σκόπιμη την επιτάχυνση της προκήρυξης και υλοποίησης των υπό εξέλιξη επενδύσεων (δημόσιων και ΣΔΙΤ) σε λοιπές παραγωγικές υποδομές. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα έργα διαχείρισης λυμάτων-απορριμμάτων, ανακύκλωσης και ορθολογικής χρησιμοποίησης των υδάτινων πόρων, όπως και των ειδικών τουριστικών υποδομών στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.

2.Υλοποίηση επενδύσεων σε ΑΠΕ – Πράσινη Επιχειρηματικότητα:

Το Επιμελητήριο Ρεθύμνης σαφέστατα συντάσσεται με την εκπεφρασμένη και υλοποιούμενη στρατηγική της Κυβέρνησης σας για την ανάπτυξη του τομέα της ενέργειας και δη των Ανανεώσιμων Πηγών, μιας και αυτές μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή μεγέθυνσης της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης, αλλά και συγχρόνως της  άμβλυνσης της εξάρτησης της Χώρας μας από τα ορυκτά καύσιμα. Ειδικότερα επ αυτού, θα θέλαμε τη συνδρομή σας στην επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του Υβριδικού Σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Φράγματος Ποταμών Ρεθύμνου – μετά και από την πρόσφατη έγκριση του από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, καθώς επίσης και των ιδιωτικών έργων παραγωγής και αυτοπαραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.

3. Αύξηση κόστους υλικών σε κτηριακές επενδύσεις – πάγια  στοιχεία ενεργητικού:

Το Επιμελητήριο Ρεθύμνης συμμερίζεται την καθημερινή αγωνία των μελών του, επιχειρηματιών του Ρεθύμνου οι οποίοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με ένα σφοδρότατο κύμα ανατιμήσεων του, σχετικού με οικοδομικά υλικά και πάγια κόστους, ειδικά των δαπανών που αφορούν στην υλοποίηση κτηριακών εγκαταστάσεων των επενδύσεων τους. Μιας και το πρόβλημα αυτό έχει οδηγήσει μια μερίδα επενδυτών – μελών μας σε αναβολή, ή και ματαίωση των σχετικών τους σχεδίων, ζητάμε από την κυβέρνηση την επεξεργασία αντίστοιχου πλέγματος υποστηρικτικών δράσεων, ούτως ώστε να προχωρήσουν οι αντίστοιχες επενδύσεις τους.

4. Αντιμετώπιση των αρρυθμιών της Αγοράς Εργασίας της Περιφέρειας Κρήτης.

Είναι δεδομένο κύριε Υπουργέ ότι γνωρίζετε λεπτομερώς το γεγονός ότι, το τελευταίο χρονικό διάστημα οι επιχειρήσεις της Κρήτης, σε μερικούς από τους πιο δυναμικούς κλάδους της περιφερειακής Οικονομίας, όπως ο Τουρισμός, η Εστίαση και οι Κατασκευές αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα πιεστικά προβλήματα στην εξεύρεση προσωπικού, ακόμα και ανειδίκευτου. Το γεγονός αυτό υπονομεύει την προσπάθεια ανάκαμψής τους, μετά από τη δυσμενή για την επιχειρηματικότητα προηγούμενη περίοδο. Για τον σκοπό της αναβάθμισης του συνόλου του εργατικού μας δυναμικού έχουμε ήδη προτείνει τη συστηματική χαρτογράφηση και αξιοποίηση των διαθέσιμων Ευρωπαϊκών και κρατικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την προώθηση ενεργητικών πολιτικών ενίσχυσης της Απασχόλησης, την οποία θα θέλαμε να στηρίξετε, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία. Σκόπιμη θεωρούμε  επίσης την επαναξιολόγηση των διαθέσιμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατάρτισης εργαζομένων στην περιφέρεια Κρήτης, με εκχώρηση προτεραιότητας στην υλοποίηση των σχετικών με εστίαση στους κλάδους υψηλής ζήτησης δράσεων, όπως και την αντίστοιχη  ενίσχυση των επιμέρους προγραμμάτων των επιχειρήσεων μας για δράσεις αναβάθμισης των δεξιοτήτων του προσωπικού τους.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν και από τα παρευρισκόμενα Μέλη της Διοίκησης του Επ. Ρεθύμνης, από τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων καθώς επίσης και από θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης του Ρεθύμνου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο