english-flag
Search

Αφιέρωμα της Κ.Ε.Ε.Ε σε αείμνηστους προέδρους της

Ένα συγκινητικό αφιέρωμα για τους εκλιπόντες προέδρους της ολοκλήρωσε η Κ.Ε.Ε.Ε τιμώντας στην Βοιωτία τα τέκνα τους , για την πολύτιμη προσφορά στον επιμελητηριακό θεσμό.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΛΟΣ

 

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος γεννήθηκε το 1960 και σπούδασε Οικονομικές και Πολιτιστικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Essex της Μεγάλης Βρετανίας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics σε θέματα οικονομικών εφαρμογών.

 

Το 1988 ανέλαβε την διοίκηση της οικογενειακής εταιρείας SWAN Α.Ε.

 

Το 1993 εξελέγη μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ και το 2006 πρόεδρός του. Το 2002 εξελέγη μέλος του Δ.Σ. του Αραβοελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και το 2004 αντιπρόεδρός του, ενώ το 2003 εξελέγη πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βορείου Αττικής.

 

Την περίοδο 2004-2005 διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Ανάπτυξης. Την περίοδο 2005 – 2006 διετέλεσε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ενώ το 2007 εξελέγη μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ.

 

Το 2008 εξελέγη μέλος του Δ.Σ. του ΟΤΕ..

 

Τον Δεκέμβριο 2011 επανεξελέγη για 4 έτη πρόεδρος ΕΒΕΑ και τον Μάρτιο 2012 εξελέγη πρόεδρος της ΚΕΕΕ (Κεντρική Ένωση Επιμελητηριων Ελλάδος) έως το 2021.

 

Διετέλεσε ακόμα μέλος του Δ.Σ αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” από τον Νοέμβριο 2012 έως το Μάϊο 2015, καθώς και μέλος του Δ.Σ. “Αστήρ Παλλάς Ξενοδοχειακή Α.Ε.” από τον Ιούνιο 2012 έως τον Ιούλιο 2017. Το 2013 συνίδρυσε την Μίχαλος Κωνσταντίνος & Σια Ι.Κ.Ε. (M Trading Group).

 

Ήταν πατέρας 4 παιδιών και μιλούσε Αγγλικά και Γαλλικά.

 

Απεβίωσε στις 6 Αυγούστου 2021 σε ηλικία 61 ετών στο γραφείο του στο Κρυονέρι Αττικής από ανακοπή καρδιάς.

 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Ο Γεώργιος Κασιμάτης γεννήθηκε το 1951. Πήγε Δημοτικό Σχολείο στα Καμίνια, Γυμνάσιο και Λύκειο στο Ζάννειο Πειραματικό, έπειτα φοίτησε στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή του Πειραιά, στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Στατιστικής.

Από το 1974 δραστηριοποιείτο στον κλάδο των εισαγωγών, στην οικογενειακή επιχείρηση που δημιουργήθηκε το 1945 .

Το 1977 εξελέγη για πρώτη φορά σύμβουλος στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, το 1982 έγινε Γενικός Γραμματέας και από το 1987 έως και σήμερα ήταν Πρόεδρος.

Από το 1998 έως το 2012 ήταν Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και από το 2001 έως 2012 ήταν εκλεγμένος Πρόεδρος του “Eurochambers”

Ως υπεύθυνος μεταφορών δραστηριοποιείτο για την κατασκευή του πρώτου παράλληλου οδικού, σιδηροδρομικού και ακτοπλοϊκού άξονα της Ευρώπης, που θα ξεκινάει από τη Λισσαβώνα και θα τερματίζει στο Κίεβο. Ήταν από τους πρωτεργάτες της υπογραφής του πρωτοκόλλου της σύνδεσης με φυσικό αέριο και υποθαλάσσιο αγωγό της Ελλάδας προς την Ιταλία. Ήταν επίσης από τους πρωτεργάτες της αναζήτησης νέων μορφών εναλλακτικής ενέργειας, ανάμεσα στις οποίες και η κυματική ενέργεια.

Ήταν Πρόεδρος της “Hellas on Satelite”, συνέταξε το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, που ήταν υπό ψήφιση στη Βουλή και έγινε διοικητής του νοσοκομείου “Μεταξά” ύστερα από πρόταση του Υπουργού Υγείας τον Σεπτέμβριο του 2004.

Είχε δημοσιεύσει πολλά άρθρα και απόψεις του σε επιστημονικά περιοδικά και στον ημερήσιο πολιτικό και οικονομικό τύπο.

Ήταν μέλος του Ροταριανού Ομίλου Πειραιώς, μέλος του Πειραϊκού συνδέσμου, ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Φίλων του Δημοτικού Θεάτρου, ιδρυτικό μέλος της Πειραϊκής Λέσχης, καθώς επίσης και πολλών τοπικών και αθλητικών σωματείων, εκπρόσωπος του ΕΒΕ Πειραιώς.

 


Σπύρος Δένδιας

O Σπύρος Δένδιας γεννήθηκε στους Παξούς. Παιδί εμπόρου έγινε και αυτός έμπορος ενώ παράλληλα ήταν έφεδρος αξιωματικός στον Εθνικό Στρατό. Από το 1976 ήταν μέλος της Διοίκησης του ΕΒΕΚ ενώ διατέλεσε Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας από το 1981 έως το 2001 με μια διακοπή τριών ετών λόγω δικαστικών αγώνων, τους οποίους τελικά κέρδισε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και επανήλθε στην Προεδρεία όπου έμεινε για μια ακόμα θητεία, την τελευταία του.

Είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Επιμελητηρίων Ιονίων Νήσων για την ίδρυση της οποίας εργάστηκε σκληρά, ενώ ήταν ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Επιμελητηρίων Νησιωτικών Περιοχών της Ελλάδος.

Το 1992 ιδρύει γραφείο του Επιμελητηρίου Κέρκυρας στους Αγίους Σαράντα της Αλβανίας. Ήταν πρωτοπόρος, μαχητικός  και υπερασπιστής των ιδεών του. Ένας πανέξυπνος άνθρωπος με πολύ καλή μόρφωση για τα δεδομένα της εποχής του και των οικονομικών της οικογένειας του.

Εξέπληξε πολλές φορές Υπουργούς και υψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα με την πρωτοτυπία των επιστολών του, τα πολύ καλά ελληνικά του και τη γνώση του για την Ιστορία. Ανάγκασε καθηγητές πανεπιστημίου να ξεσκονίσουν τα βιβλία τους , να υποκλιθούν μπροστά στην αυθεντικότητα του. Έπεισε πολλούς πολιτικούς να υπερασπιστούν τα αιτήματα των Κερκυραίων και των επτανήσιων επιχειρηματιών μόνο και μόνο με την προσωπικότητά του.

Ο Σπύρος Δένδιας σφράγισε με το όνομά του το Επιμελητηριακό κίνημα σε πανελλαδικό επίπεδο. Έγινε ένα με το Επιμελητηριο Κέρκυρας και εργάστηκε σκληρά και με πείσμα ώστε να γίνει μέλος όλων των διεθνών ενώσεων του χώρου, όπως ο Επιμελητηριακός σύνδεσμος Νησιωτικών περιοχών της Ευρώπης. Ο ίδιος πάντα θεωρούσε ότι το έργο του ήταν οι αγώνες του για την αυτοτέλεια των Επιμελητηρίων και την κατοχύρωση του ρόλους τους ως συμβούλου του Κράτους, ένα έργο και μια παρακαταθήκη που είναι χρέος μας να τιμούμε και να διατηρήσουμε όλοι εμείς που υπηρετούμε τον Επιμελητηριακό θεσμό.

 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΝΔΡΕΑ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ο Ανδρέας Κυριαζής του Σωτηρίου γεννήθηκε το 1925 στον Πειραιά, από οικογένεια ευρυτανικής καταγωγής. Ανέπτυξε έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα ως μάνατζερ στον τομέα της Βιομηχανίας.

Καρά τη δεκαετία του ` 70 θα πρωτοπορήσει στην προσπάθεια εισαγωγής του θεσμού του μάνατζμεντ και του μάνατζερ στην Ελλάδα, μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων, της οποίας υπήρξε και πρόεδρος από το 1978 έως το 1983.

Επί πολλά έτη μέλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, θα διατελέσει Α` Αντιπρόεδρος κατά τη δεύτερη θητεία του Λάζαρου Εφραίμογλου (1983-1988), τον οποίο και θα διαδεχθεί.

Παρέμεινε στην Προεδρεία του ΕΒΕΑ για μια ολόκληρη  εξαετία (1988- 1993) και δραστηριοποιήθηκε – μεταξύ άλλων – προς την κατεύθυνση της συνεχούς επαφής μεταξύ των παραγωγικών τάξεων, ώστε να υπάρχει διαρκής και κοινή εκπροσώπηση τους.

Καλλιέργησε την ιδέα της οικονομικής διπλωματίας και τον στενό δεσμό των Επιμελητηρίων με το Υπουργείο των Εξωτερικών, με πλούσια αποτελέσματα.

Θιασώτης του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας, ανέπτυξε αξιοσημείωτη επιμελητηριακή δραστηριότητα και επί ευρωπαϊκού πεδίου, διατελώντας τέσσερις φορές Αντιπρόεδρος της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων.

Επίσης, προέδρευσε της Ένωσης Βαλκανικών Επιμελητηρίων και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος από το 1995 έως το 1998.

 


 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΝΔΡΕΑ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ο Ανδρέας Κυριαζής γεννήθηκε το 1925 στον Πειραιά, από οικογένεια ευρυτανικής καταγωγής. Ανέπτυξε έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Βιομηχανίας.

Κατά τη δεκαετία του ` 70 θα πρωτοπορήσει στην προσπάθεια εισαγωγής του θεσμού του μάνατζμεντ στην Ελλάδα.

Επί πολλά έτη, μέλος του ΕΒΕΑ, θα διατελέσει Α` Αντιπρόεδρος κατά τη δεύτερη θητεία του Λάζαρου Εφραίμογλου, τον οποίο και θα διαδεχθεί.  Παρέμεινε στην Προεδρεία του ΕΒΕΑ για μια εξαετία (1988- 1993) και δραστηριοποιήθηκε – μεταξύ άλλων – προς την κατεύθυνση της συνεχούς επαφής μεταξύ των παραγωγικών τάξεων, ώστε να υπάρχει διαρκής και κοινή εκπροσώπηση τους.

Θιασώτης του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας, καλλιέργησε την ιδέα της οικονομικής διπλωματίας και το στενό δεσμό των Επιμελητηρίων με το Υπουργείο των Εξωτερικών.

Διετέλεσε πρόεδρος  στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, από το 1995 έως το 1998.


 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΑΖΑΡΟΥ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ

 

 

Ο Λάζαρος Εφραίμογλου υπήρξε ένας πρωτοπόρος και οραματιστής της επιχειρηματικότητας στον τόπο μας και με την πολυετή του προσφορά, ανέδειξε τους τομείς της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς και γνώσης.

Kαταγόταν από μικρασιατική οικογένεια και είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1932. Σπούδασε Oικονομικά και Kλωστοϋφαντουργικά στο Πανεπιστήμιο του Leeds στην Αγγλία και ήταν παντρεμένος από το 1961 με την Oυρανία Aνδρ. Kλη και το 1965 απέκτησαν ένα γιο, τον Δημήτρη.

Η επιχειρηματική του δραστηριότητα ήταν κυρίως στον χώρο της κλωστοϋφαντουργίας, αλλά και σε αστικές κατασκευές, τραπεζικό τομέα και εταιρείες διαχείρισης χαρτοφυλακίου.

Επί 25 χρόνια διετέλεσε εκλεγμένος εκπρόσωπος των παραγωγικών τάξεων στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, είτε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, είτε ως πρόεδρός του (1981-1988).

Το 1985 εξελέγη αντιπρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων Ευρώπης, θέση που διατήρησε έως το 1988.

Τον Νοέμβριο του 1989 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Α’ Αθήνας με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ και επανεξελέγη βουλευτής τον Απρίλιο του 1990. Mετά τη διάλυση της Bουλής τον Σεπτέμβριο του 1993 αποχώρησε οριστικώς από την Kοινοβουλευτική δραστηριότητα.

Το 1993 ίδρυσε, μαζί με την οικογένειά του, το Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού (ΙΜΕ). Πρόκειται για έναν κοινωφελή, μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που στόχο έχει τη διάσωση και παρουσίαση, μέσω των νέων τεχνολογιών, της ιστορίας και του πολιτισμού του Eλληνισμού, εκτός και εντός Eλλάδας. Το Ίδρυμα έχει δημιουργήσει ένα Πολιτιστικό Kέντρο, τον «Ελληνικό Κόσμο», στο οποίο υπάρχουν μουσειακοί χώροι όπου παρουσιάζεται η ιστορία του Eλληνισμού στο χρόνο, στο χώρο και σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής.

Τον Ιανουάριο του 1999 τού απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το παράσημο «Ταξιάρχης Τάγματος Φοίνικος».


 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

 

Ο Δημήτρης Οικονόμου υπηρέτησε για όλη του τη ζωή τον εμπορικό κόσμο της Φθιώτιδας από προεδρικές θέσεις στον εμπορικό σύλλογο Λαμίας και το Επιμελητήριο Φθιώτιδας, ακόμη και μετά την συνταξιοδότησή του, υποστηρίζοντας τον με κάθε τρόπο.

Γεωπόνος στο επάγγελμα, ήταν εκ των ιδρυτών της πολύ γνωστής «Παναγροτικής».

Ήταν ο ιδρυτής της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων, υπήρξε Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας από το 1984 έως το 1997 & Αντιπρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Εμπόρων από το 2013 έως το 2021.

Ο Δημήτρης Οικονόμου διετέλεσε Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κατά την περίοδο 1998 – 2001.

Υπήρξε υπόδειγμα ήθους και ακεραιότητας, άνθρωπος δοτικός και ενωτικός, *————–/999-+άνθρωπος με όραμα και ιδιαίτερα χαρίσματα.

Η πολυδιάστατη διαδρομή του συνδέθηκε με πλούσιο κοινωνικό έργο κερδίζοντας επάξια το σεβασμό και την αγάπη όλων των συναδέλφων επαγγελματιών αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας της Φθιώτιδας.

Ο Δημήτρης Οικονόμους έφυγε σε ηλικία 84 ετών.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ _short version (40’’)

 

Ο Δημήτρης Οικονόμου υπηρέτησε για όλη του τη ζωή τον εμπορικό κόσμο της Φθιώτιδας.

 

Γεωπόνος στο επάγγελμα, ήταν εκ των ιδρυτών της πολύ γνωστής «Παναγροτικής».

 

Ήταν ο ιδρυτής της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων, υπήρξε Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας & Αντιπρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Εμπόρων.

 

Διετέλεσε Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κατά την περίοδο 1998 – 2001.

 

Υπήρξε υπόδειγμα ήθους και ακεραιότητας, άνθρωπος δοτικός και ενωτικός, με όραμα και ιδιαίτερα χαρίσματα.

 

Η πολυδιάστατη διαδρομή του συνδέθηκε με πλούσιο κοινωνικό έργο κερδίζοντας επάξια το σεβασμό και την αγάπη όλων των συναδέλφων επαγγελματιών αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας της Φθιώτιδας.

 

Έφυγε σε ηλικία 84 ετών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο