english-flag
Search

Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και τα εγκαίνια του περιπτέρου της ΚΕΕ και των Επιμελητηρίων-μελών της στην 82η ΔΕΘ

deth_2018

Με έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον και δυναμικό επιμελητηριακό παρών πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και τα εγκαίνια του περιπτέρου της ΚΕΕ και των Επιμελητηρίων-μελών της στην 82η ΔΕΘ, στις 8-10 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Κατά την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΕ, την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ράνια Αντωνοπούλου, διατύπωσε την εκτίμηση ότι το 2017 η ανάπτυξη θα ανέλθει κοντά στο 2% και η ανεργία θα μειωθεί. «Οι θετικοί δείκτες της οικονομίας, δεν επιτρέπουν θριαμβολογίες» τόνισε, «μας επιτρέπουν όμως, βάσιμα, να αισιοδοξούμε για το μέλλον».
«Στο υπουργείο Εργασίας παραμένουμε προσηλωμένοι στον στρατηγικό μας στόχο: στη δραστική μείωση της ανεργίας και στη δημιουργία συνθηκών για πλήρη, σταθερή και αξιοπρεπή απασχόληση για όλους» υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός. Σύμφωνα με την ίδια, η ανεργία μειώθηκε στο 21,7% από 26,5% που ήταν το 2014. Φέτος, μέχρι και τον Ιούλιο δημιουργήθηκαν πάνω από 263.000 νέες θέσεις εργασίας, αριθμός ρεκόρ 16ετίας.
Η κ. Αντωνοπούλου τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προσπαθώντας να αντλήσει περισσότερα κονδύλια από την ΕΕ για την απασχόληση και την ανεργία. Σημείωσε, τέλος, ότι η κυβέρνηση προωθεί τη συνεργασία με τα επιμελητήρια και αυτό αποτυπώθηκε θεσμικά και στην ΚΥΑ για το Πλαίσιο Ποιότητας της Μαθητείας όπου προβλέπεται η συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων στη διακυβέρνηση του συστήματος της μαθητείας σε εθνικό επίπεδο.
Η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, επεσήμανε τη χρησιμότητα του επιμελητηριακού θεσμού αλλά και τη βούληση της κυβέρνησης για στήριξη της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα της μικρομεσαίας. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδόνιας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, καλώντας την κυβέρνηση να προωθήσει μέτρα στήριξης της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και του επιμελητηριακού θεσμού. Η υφυπουργός Οικονομικών, κ. Αικ. Παπανάτσιου, απάντησε στις παρατηρήσεις των προέδρων των Επιμελητηρίων. Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, τόνισε ότι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι να διαμορφωθεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο κ. Παναγιώτης Κορκολής, Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Επενδύσεων ΕΣΠΑ, ο κ. Φώτης Κουρμούσης, Ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, κ. Στρατής Ζαφείρης, ο κ. Χρίστος Δήμας, αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος της ΚΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, στην ομιλία του έκανε λόγο για δείγματα επιστροφής της οικονομίας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η θετική πορεία της χώρας στο άμεσο μέλλον δεν έχει διασφαλιστεί.
«Ο μόνος δρόμος για την επιστροφή σε τροχιά δυναμικής και διατηρήσιμης μεσοπρόθεσμα ανάπτυξης, είναι η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα, το οποίο θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και στις επενδύσεις» τόνισε ο κ. Μίχαλος, επισημαίνοντας ότι «η οικοδόμηση ενός τέτοιου υποδείγματος προϋποθέτει:
– Ανταγωνιστική παραγωγή, η οποία θα προκύψει μέσα από σοβαρές επενδύσεις σε φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο, στην καινοτομία, στην ποιότητα, στη διαφοροποίηση.
– Ένα ευνοϊκό φορολογικό και διοικητικό περιβάλλον, το οποίο θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους επενδυτές και θα ενθαρρύνει την ανάληψη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
– Γι’ αυτό και ζητούμε νέα Δημοσιονομική Πολιτική, τώρα με ένα ριζοσπαστικό φορολογικό σύστημα μεταβλητού αφορολόγητου.
Καθιέρωση ενιαίου flat rate συντελεστή φορολογίας εισοδήματος επιχειρήσεων 20% με ταυτόχρονη συγκράτηση και αναδιάρθρωση των μη παραγωγικών δαπανών και βελτίωση της εισπραξιμότητας φόρων και εισφορών.
Θέσπιση ενός νέου συστήματος φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με «μεταβλητό αφορολόγητο» βάσει εισοδημάτων – δαπανών, που μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Η πρόταση συνίσταται στο ότι τα φυσικά πρόσωπα φορολογούμενοι θα μπορούν να αυξάνουν το αφορολόγητο όριό τους μέχρι και του ποσού του συνόλου των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει το έτος κατά το οποίο φορολογούνται τα εισοδήματά τους με τη χρήση πλαστικού χρήματος».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον εκτός κινδύνου, έχοντας εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, στη διάρκεια της ομιλίας του στο καθιερωμένο γεύμα εργασίας που παρέθεσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), μετά τη λήξη της γενικής συνέλευσης της ΚΕΕ, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου.
Απευθυνόμενος στα μέλη της ΚΕΕ, ο κ. Παπαδημητρίου επισήμανε ότι η οικονομία ανακάμπτει ταχύτατα σε όλα τα επίπεδα και παρέθεσε μια σειρά δεικτών που, όπως είπε, το επιβεβαιώνουν. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικά η αύξηση του ΑΕΠ, για το 2017, θα υπερβεί το στόχο του 1,8% και μίλησε για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης έναντι των θεσμών και των αγορών μετά το επιτυχές κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και την πρόταση της Κομισιόν για έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.
Όπως είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός τα spread των ελληνικών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν πάνω από 300 μονάδες βάσης, σε λιγότερο από ένα χρόνο, ενώ οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις (ΞΑΕ), οι οποίες αποτελούν την ατμομηχανή της ανάκαμψης, το 2016, συνολικά αυξήθηκαν 170% έναντι του 2015 υπερβαίνοντας κατά 800 εκατ. ευρώ τα επίπεδα εισροών του 2014, ενώ το α’ εξάμηνο του 2017 σημείωσαν νέα άνοδο 185% έναντι του α’ εξαμήνου 2016. Επισήμανε ακόμη ότι οι εξαγωγές αγαθών του α’ εξαμήνου 2017 είναι οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας με τις βιομηχανικές εξαγωγές να κυριαρχούν, τις τουριστικές εισροές να σημειώνουν νέο ρεκόρ το 2017 και το Γενικό Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής στην Ελλάδα να σημειώνει σταθερή άνοδο τα τελευταία χρόνια, καθώς «από ετήσια κάμψη -1,9% το 2014 πέρασε σε άνοδο 1% το 2015 και 2,5% το 2016, ενώ το α’ εξάμηνο 2017 σημειώνει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση 6%, δηλαδή τρεις φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη περίοδο του 2016».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης στον εποχικά προσαρμοσμένο Δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα, ο οποίος, τον Αύγουστο του 2017, κατέγραψε τιμή πάνω από το σημαντικό σημείο μηδενικής μεταβολής των 50,0 μονάδων και έκλεισε στις 52,2 μονάδες, σημειώνοντας υψηλό εννέα ετών στην ανάπτυξη του κλάδου.
Σημείωσε ακόμη πως για πρώτη φορά εφέτος ανακάμπτει η οικοδομική δραστηριότητα και το λιανικό εμπόριο, ότι τα ιδιωτικά χρέη μειώθηκαν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, ότι το κόστος δανεισμού του ιδιωτικού τομέα μειώνεται σταδιακά, ότι αυξάνονται οι θέσεις εργασίας και μειώνεται η ανεργία.
Νωρίτερα, αναφερόμενος στην κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, κ. Δημήτρης Μπακατσέλος, υπογράμμισε πως αυτή δεν συμβαδίζει με τη θετική κίνηση κάποιων δεικτών την οποία κάποιοι ερμηνεύουν ως σημάδι επανεκκίνησης. «Το συνεχώς μειούμενο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών κρατά χαμηλή την εσωτερική ζήτηση. Αυτό, σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη ρευστότητα, τους υψηλότερους φόρους και τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές έχει φέρει ασφυξία στην αγορά και έχει οδηγήσει την οικονομία σε έναν υφεσιακό κύκλο. Αυτή είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», είπε ο κ. Μπακατσέλος.
Το ίδιο βράδυ, επίσημο δείπνο προς τιμή των εκπροσώπων των Επιμελητηρίων όλης της χώρας που ήρθαν στην πόλη για να παραστούν στα εγκαίνια της διοργάνωσης, παρέθεσε η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ). Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος επανέλαβε τη θέση που διατύπωσε νωρίτερα την ίδια ημέρα ενώπιον του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, ότι η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί ταχέως, γιατί σε διαφορετική περίπτωση «τα τραύματα θα είναι πολύ βαριά».
«Η υπερφορολόγηση, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και τα τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του κράτους μας ταλαιπωρούν και φέτος, όπως ακριβώς τα συζητούσαμε και πέρυσι, αφού τίποτε δεν βελτιώθηκε από τότε», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, κ. Μιχάλης Ζορπίδης.
Τα εγκαίνια των περιπτέρων της ΚΕΕ και των Επιμελητηρίων-μελών της πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο