english-flag
Search

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “Εφημερίδα των Συντακτών”: Η αγορά έχει ανάγκη από επιπλέον μέτρα στήριξης

xatzitheodosiou_keee

 

Άρθρο του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην “Εφημερίδα των Συντακτών” (23/12/2021).


Το 2021 ήταν μια ακόμη δύσκολη χρονιά για τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς η πανδημία συνέχισε να προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στη λειτουργία της αγοράς. Η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια, ήρθε να διαδεχθεί μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και βαθιάς ύφεσης, που δοκίμασε σκληρά τις αντοχές των επιχειρήσεων.

Σήμερα, παρά τη βελτίωση σημαντικών μακροοικονομικών δεικτών σε σχέση με το 2020, η κατάσταση στην πραγματική οικονομία παραμένει προβληματική. Τα μέτρα στήριξης που έλαβε ως τώρα η Πολιτεία, βοήθησαν στη συγκράτηση των επιπτώσεων της πανδημίας, ώστε να αποτραπεί ένα κύμα λουκέτων και ανεργίας.

Ωστόσο, χιλιάδες επιχειρήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σήμερα σε άμεσο κίνδυνο, αντιμετωπίζοντας μείωση εσόδων, ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας και συσσώρευση χρεών. Σε κλάδους, όπως το λιανεμπόριο και η εστίαση, το πλήγμα είναι συντριπτικό με τις μικρές επιχειρήσεις να βρίσκονται για μια ακόμη φορά σε πιο δύσκολη θέση.

Οι μελέτες

Σύμφωνα με μελέτες που εκπόνησε το Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με την ICAP για τις ζημιές της πανδημίας σε αυτούς τους κλάδους και που παρουσιάστηκαν πριν από λίγες ημέρες, τα περιοριστικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί τα δύο τελευταία χρόνια, έχουν οδηγήσει σε μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων πάνω από 40%. Ειδικότερα για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις της εστίασης, ο κύκλος εργασιών μειώθηκε το 2020 κατά 537,5 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται μείωση και για το 2021 κατά 76,2 εκατ. ευρώ. Το πλήγμα που υπέστη η εστίαση δημιουργεί ευρύτερο αντίκτυπο στην οικονομία, επηρεάζοντας μια σειρά από άλλους κλάδους. Ειδικότερα, η πτώση που σημειώθηκε το 2020 εκτιμάται ότι προκάλεσε μείωση τζίρου κατά 607,4 εκατ. ευρώ σε όλους τους κλάδους που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον κλάδο της εστίασης ως προμηθευτές.

Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στο λιανεμπόριο. Το 2020 εκτιμάται ότι ο τζίρος των επιχειρήσεων του κλάδου στην περιφέρεια Αττικής μειώθηκε κατά περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ μείωση αν και σαφώς μικρότερη, αναμένεται και για το 2021. Το αρνητικό αποτύπωμα στο λιανικό εμπόριο το 2020 προκάλεσε μείωση τζίρου κατά 2,5 δισ. ευρώ σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας με τους οποίους συνδέεται το λιανικό εμπόριο, ενώ η μείωση των θέσεων εργασίας εκτιμήθηκε το 2020 σε 140 χιλιάδες εργαζόμενους. Η στήριξη από την πλευρά της Πολιτείας δεν φαίνεται να ήταν αρκετή, καθώς όπως προκύπτει από την έρευνα, το 47,1% των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου δήλωσε ότι τα μέτρα ήταν ανεπαρκή. Το 27% έκρινε ότι τα μέτρα επαρκούν, αλλά σε μικρό βαθμό και μόλις το 18,5% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι τα μέτρα επαρκούν σε μεγάλο βαθμό. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι επιχειρήσεις αυτές παρέμειναν κλειστές ή υπολειτουργούσαν κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, μετά από κρατική εντολή.

Οι ανατιμήσεις

Τους τελευταίους μήνες, στις επιπτώσεις της πανδημίας έχει προστεθεί και το διεθνές κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια, στα μεταφορικά και τις πρώτες ύλες. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός το Νοέμβριο έφτασε στο 4,8%, από 3,4% τον Οκτώβριο και 2,2% τον Σεπτέμβριο, ενώ από τον Νοέμβριο του 2020, έχουμε αύξηση 180% στο κόστος του φυσικού αερίου και 37,8% στο ηλεκτρικό ρεύμα. Οι ανατιμήσεις στην αγορά αναμένονται μεγάλες και το επόμενο διάστημα, την ώρα που οι επιχειρήσεις έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους και δεν έχουν περιθώρια απορρόφησης του επιπλέον κόστους.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, δεν είναι ρεαλιστικό να μιλάμε για απόσυρση των μέτρων στήριξης από την πλευρά της Πολιτείας. Είναι, αντίθετα, επιβεβλημένο να υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις, για την αντιμετώπιση των πιέσεων που δημιουργεί η πανδημία και η ακρίβεια.

Η επιμελητηριακή και επιχειρηματική κοινότητα έχει ζητήσει και αναμένει από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα αποφάσεις για μέτρα, όπως η μετάθεση της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6%, καθώς και η κάλυψη μέρος του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, που για πολλές επιχειρήσεις αποτελεί έως και το 50% των συνολικών λειτουργικών εξόδων.

Στην κρίσιμη αυτή περίοδο, με την πανδημία να επιμένει, είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διατηρήσει ένα επαρκές δίχτυ προστασίας για τις επιχειρήσεις και ειδικά για τις πλέον ευάλωτες. Οι επιχειρήσεις, μετά από διαδοχικές κρίσης, έχουν εξαντλήσει πια κάθε όριο αντοχής. Και οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη θα σημάνει για πολλές από αυτές οριστικό τέλος, με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία. Αν θέλουμε το 2022 να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις της χώρας θα παραμείνουν ζωντανές.

Μετάβαση στο περιεχόμενο