english-flag
Search

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη “DEAL NEWS”: Περικοπή των χρεών της πανδημίας

xatzitheodosiou

Δήλωση του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα “DEAL NEWS” (10/9/2021), εν όψει ΔΕΘ:

Διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Τα προβλήματα είναι πολλά και σημαντικά, και απαιτούν άμεσες λύσεις.

Οι επιχειρήσεις, κουβαλώντας τις «πληγές» των δεκαετών μνημονίων, δέχθηκαν ένα ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, η οποία συνεχίζει να εξαπλώνεται. Στο ιδιαίτερα δυσμενές αυτό οικονομικό περιβάλλον ήρθαν να προστεθούν οι καταστροφικές πυρκαγιές, που έπληξαν κλάδους της οικονομίας και επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, προ των πυλών είναι ένα κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, με υψηλές αυξήσεις στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων και στα είδη πρώτης ανάγκης.

Είναι σαφές ότι η επιχειρηματικότητα βρίσκεται στο «κόκκινο» και για την επιβίωσή της χρειάζεται ένα πλέγμα μέτρων προστασίας από την Πολιτεία. Αυτά τα μέτρα αναμένουμε να ακούσουμε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η εξεύρεση λύσης για το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος, που αγγίζει πλέον τα 265 δισ. ευρώ. Η πανδημία και τα αλλεπάλληλα lockdown το εκτίναξαν και παρά το «πάγωμα» των περισσότερων υποχρεώσεων, πλησιάζει η στιγμή που οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν ένα «βουνό» οφειλών, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν. Μόνη λύση είναι η διαγραφή μέρους των χρεών που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, χωρίς ευθύνη των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, για τη λειτουργία και την ανάπτυξη του επιχειρείν απαιτείται η ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της αξιοποίησης πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και της ευκολότερης πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό, από τον οποίο μπορεί σήμερα να λάβει στήριξη μόλις το 15% των επιχειρήσεων.

Η παρέμβαση της κυβέρνησης είναι επιβεβλημένη και για την ανακοπή του κύματος ανατιμήσεων, με τη λήψη μέτρων – μεταξύ των οποίων- η μείωση ή και κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε προϊόντα, όπως ο καφές, η περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ% στα είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και η επίσπευση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος.

Αν δεν ληφθούν τώρα στοχευμένα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ώστε να επιλυθούν πραγματικά προβλήματα τότε το αμέσως επόμενο διάστημα θα δούμε μια «καταιγίδα» από «λουκέτα», κάτι που θα έχει οδυνηρές συνέπειες για το σύνολο της οικονομίας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο