english-flag
Search

Πρόεδρος ΚΕΕΕ: Απαιτείται η συνέχιση της στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων

xatzitheodosiou_rodos

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης, Χατζηθεοδοσίου, συμμετείχε και απηύθυνε χαιρετισμό στο συνέδριο με θέμα “Τουρισμός και ΜμΕ μετά την Covid-19” που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, την Τρίτη 7/9/2021, στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, στη Ρόδο, στο πλαίσιο συνδιοργάνωσης από την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ αναφέρθηκε στο μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε ο τουρισμός λόγω της πανδημίας πανευρωπαϊκά, αλλά και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου αποτελεί τον βασικό πυλώνα της οικονομίας, και τόνισε την ανάγκη συνέχισης της στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων σε αυτή τη μεταβατική περίοδο.

Όπως επισήμανε, οι τουριστικές επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρές και πολύ μικρές, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και δυσκολία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό, γεγονός που δυσχεραίνει σημαντικά τη λειτουργία τους. Πρότεινε, συγκεκριμένα τη λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι πόροι που προορίζονται για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πιάνουν πραγματικά τόπο, καθώς και να υπάρξει μια νέα προσέγγιση από την πλευρά των τραπεζών, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της αποτελεσματικής αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου επανέλαβε ότι «τα Επιμελητήρια έχουν προτείνει και επιμένουν στην ανάγκη να υπάρξει διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που συσσωρεύθηκε στη διάρκεια της κρίσης. Πρόκειται για μια απόφαση, η οποία απαιτεί συναίνεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και θα συνεχίσουμε να την διεκδικούμε».

Σημειώνοντας τη θετική πορεία που καταγράφεται από τον Ιούλιο κι έπειτα στην τουριστική κίνηση, ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι η συνέχεια θα κριθεί από την πορεία της πανδημίας και πρόσθεσε ότι αν θέλουμε να συνεχίσει να πηγαίνει καλά ο τουρισμός είναι απόλυτη ανάγκη να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός και να συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας.

«Ο τουρισμός είναι ο κλάδος που κράτησε όρθια την ελληνική οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνία, στα πέτρινα χρόνια της κρίσης. Είναι ο κλάδος που άντεξε την καταιγίδα της πανδημίας και σηκώνει τώρα ξανά στις πλάτες του την προσπάθεια για ανάκαμψη», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι η ΚΕΕΕ θα συνεχίσει να εκπροσωπεί «υπεύθυνα και δυναμικά τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους ανθρώπους τους. Σε συνεργασία με τους κλαδικούς φορείς και την Πολιτεία. Με δράσεις σε τοπικό, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Την έναρξη του συνεδρίου έκανε ο εισηγητής ΕΟΚΕ Παναγιώτη Γκόφας ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Ιωάννης Πάππου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης,  ο Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής ΣΕΒ,. Ευθύμιος Βιδάλης, ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών ΣΕΤΕ Εμμανουήλ Γιαννούλης, ο Εκπρόσωπος ΓΣΕΕ και Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ρόδου Παναγιώτης Εγγλέζος, ο Πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Δωδεκανήσου, Νικόλαος Τσούλλος , ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου, Παναγιώτης Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, Κωνσταντίνος Σπανός, και ο Πρόεδρος Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου, Ιωάννης Κλούβας. Στις εργασίες του συνεδρίου από την πλευρά της ΓΣΕΒΕΕ συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας, Αθανάσιος Νικολόπουλος.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης  διεξήχθη ανοιχτός διάλογος με θέμα την επίδραση της πανδημίας στις ΜΜΕ και στον Τουρισμό στις Μεσογειακές χώρες  στην οποία  τοποθετήθηκαν ο Εκπρόσωπος Προέδρου ΕΟΚΕ, κ. Δημήτρης Δημητριάδης , η Εισηγήτρια ΕΟΚΕ για τις Γνωμοδοτήσεις ΜΜΕ, κ. Milena Angelova και ο Εμπειρογνώμονας στη Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ για τον Τουρισμό, κ. Claudio Cappellini. Στη  συνέχεια συζητήθηκε  το θέμα της απόκρισης πολιτικής της ΕΕ για την αποτελεσματική μετάβαση μετά την CoViD στον κλάδο του τουρισμού  και η οπτική των  μικρομεσαίων  επιχειρήσεων στον Τουρισμό και στις Μεταφορές.

Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου έγινε συνάντηση της Ομάδας Μελέτης ΕΟΚΕ, σε κλειστή συνεδρίαση αποκλειστικά για μέλη Ομάδας Μελέτης .Αφορμή για την ακρόαση της ΕΟΚΕ ήταν  το σχέδιο γνωμοδότησης που διαμορφώνεται (εισηγητής είναι ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ στην ΕΟΚΕ κ. Παναγιώτης Γκόφας), έτσι ώστε οι εργασίες  του συνεδρίου να συνδράμουν στο τελικό κείμενο που θα συμβάλει στην επαναπροσέγγιση των πολιτικών και θα συνεισφέρει καίρια στον κοινωνικό διάλογο.

Στο συνέδριο υπήρξε σημαντική εκπροσώπηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Κοινοβουλίου, της ΕΟΚΕ καθώς και  Ευρωπαϊκών και Εθνικών Οργανώσεων.

Μετάβαση στο περιεχόμενο