english-flag
Search

Επιμελητήριο Λακωνίας: Απονομή των Βραβείων Επιχειρηματικότητας 2023

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση απονομής των Βραβείων Επιχειρηματικότητας 2023, το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023, στον συνεδριακό χώρο του Επιμελητηρίου Λακωνίας, στο Γύθειο.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, Ιωάννης Παναρίτης στην ομιλία του, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες είπε τα εξής:

«Σας καλωσορίζουμε στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου μας Βραβεία Επιχειρηματικότητας 2023 και σας ευχαριστούμε που μας τιμάτε με την παρουσία σας.

Ο θεσμός “Βραβεία Επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου Λακωνίας” δημιουργήθηκε για να στηρίξει και να αναδείξει τις δυνάμεις της λακωνικής επιχειρηματικότητας που υπηρετούν τη διαχρονική σχέση μεταξύ του επιχειρείν και της συλλογικής προόδου. Μέσω της υγιούς επιχειρηματικότητας παράγουμε, αναπτυσσόμαστε, βελτιωνόμαστε αξιοποιώντας τον πλούτο της λακωνικής γης και τις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού.

Τα Βραβεία Επιχειρηματικότητας τιμούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που υπηρετούν στην πράξη και σε πείσμα των καιρών το μοτίβο μα. “Κατακτώντας τους στόχους μας, θέτουμε νέους για να πάμε ακόμη πιο ψηλά!”

Διανύουμε μια μακροχρόνια οικονομική κρίση, την οποία εμβάθυνε η πανδημία τής covid 19. Κι ενώ ο ιός φαίνεται να γίνεται ενδημικός συμπαρασύρει μαζί του και την ενδημικότητα της οικονομικής κρίσης. Τα προβλήματα στην αγορά ενέργειας εκτόξευσαν τις τιμές σε όλα τα προϊόντα και οι καιροί που διανύουμε χαρακτηρίζονται από προσπάθεια επιβίωσης ακόμα κι εκεί που δεν συμβαίνουν πολεμικές συγκρούσεις.

Πρόκληση για όλους, πολιτεία, επιχειρήσεις, πολίτες είναι να τεθούν νέες βάσεις στην οικονομία και τη λειτουργία μας ώστε να δώσουν ώθηση στην κοινωνία και την οικονομία. Το Επιμελητήριο Λακωνίας πιστεύει ακράδαντα ότι η οικονομία μας πρέπει να βασιστεί στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση των προϊόντων του.

Η πανδημία των τελευταίων χρόνων επέφερε τη μεγαλύτερη κρίση στον τομέα των υπηρεσιών, γεγονός που αποδεικνύει την ανάγκη αλλαγής του αναπτυξιακού μας μοντέλου.

 

Στον κυκεώνα των προβλημάτων που ταλανίζουν την επιχειρηματικότητα πιστεύουμε ότι τα επιδόματα που έχουν δοθεί κατά την περίοδο εφαρμογής των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας βοήθησαν ως έναν βαθμό στην επιβίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά τώρα πρέπει να παρθούν γενναία μέτρα. Διεκδικούμε:

 

  • Ένταξη όλων των επιχειρήσεων στη ρύθμιση των 120 δόσεωνκαι κούρεμα χρεών που δημιουργήθηκαν στην εποχή της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης,
  • μείωση του ΦΠΑσε είδη πρώτης ανάγκης, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου,
  • δεν είμαστε αντίθετοι στην αύξηση των μισθών των εργαζομένων, αύξηση που βοηθά στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών και ενισχύει την αγορά. Πρέπει όμως η πολιτεία να επιδοτήσει τις ασφαλιστικές εισφορές όπως και να δοθούνεπιδοτήσεις εργασίας που θα μειώσουν την ανεργία και θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη – κι όχι επιδόματα ανεργίας. Ταυτόχρονα πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών Ελεύθερων Επαγγελματιών και Αυτοαπασχολούμενων τουλάχιστον για το έτος 2023 (μη εφαρμογή του μέτρου προσαύξησης κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, όπως και τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών υγειονομικής περίθαλψης).
  • πρόσβαση όλων των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά εργαλεία.Αποδεδειγμένα το 75% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρίσκεται εκτός προγραμμάτων ΕΣΠΑ λόγω των κριτηρίων επιλεξιμότητας που τίθενται όπως αυτό των Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (εξαρτημένης εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης).

 

Το Επιμελητήριό μας, εντός των δυνατοτήτων που του δίνει η επιμελητηριακή νομοθεσία στηρίζει το λακωνικό επιχειρείν τόσο με παρεμβάσεις προς την πολιτεία για τα φλέγοντα θέματα της επιχειρηματικότητας όσο και με δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων μελών του. Όλες οι ενέργειες και δράσεις αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αποστέλλονται με newsletter σε όσους εγγράφονται σε αυτό, αλλά δημοσιεύονται και από τα ΜΜΕ του νομού.

 

Δράσεις του Επιμελητηρίου μας:

 

  • Σεμινάρια και ημερίδες διά ζώσης ή διαδικτυακά,
  • υλοποίηση προγραμμάτων ΛΑΕΚ,
  • συμμετοχή σε εκθέσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό,
  • ενίσχυση των νοσοκομείων και τα κέντρων υγείας του νομού με απαραίτητα μηχανήματα ή υγειονομικό υλικό,
  • προβολή διαφημιστικών σποτ για τη Λακωνία και τις επιχειρήσεις στο Youtube και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,
  • διαχείριση με την ΚΕΕΕ και όλα τα Επιμελητήρια της χορήγησης 270.000 δωρεάν ψηφιακών υπογραφών σε επιχειρηματίες κεφαλαιουχικών εταιριών με πρόγραμμα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης –Γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις,
  • κλαδικές συσκέψεις για θέματα του τόπου μας:Για την πλατφόρμα Nutri score και την καθιέρωση ενός αποτελεσματικότερου συστήματος επισήμανσης στα προϊόντα διατροφής με βάση τις καταναλωτικές ιδιαιτερότητες των πολιτών και χωρίς να παραπλανάται ο καταναλωτής. Λόγω των παρεμβάσεων της Πρωτοβουλίας στην οποία συμμετέχουμε μαζί με άλλους φορείς, έχει μεταφερθεί η απόφαση για το τέλος του 2024 και πιστεύουμε θα διαφοροποιηθεί σύμφωνα με τις επισημάνσεις μας. Επίσης, πραγματοποιήσαμε σύσκεψη το 2022 με τους ελαιουργούς του νομού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελαιοτριβεία και συσκέψεις για την εύρεση λύσης στην προώθηση της ελιάς ποικιλίας καλαμών και αντιμετώπισής της ως εθνικό προϊόν. Το Επιμελητήριό μας έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη λήψη απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά για την ένταξη στον εθνικό κατάλογο της ποικιλίας ΚΑΛΑΜΩΝ ως συνώνυμο της KALAMATA και την στηρίζουμε πιστεύοντας ότι για την ονομασία KALAMATA OLIVES αγωνίστηκαν όλοι οι νομοί της Ελλάδας που την κατέστησαν παγκόσμιο brand, άρα είναι εθνική υπόθεση και αφορά όλους τους Έλληνες που παράγουν την ελιά ποικιλίας καλαμών.
  • Προχωρήσαμε τη δράση για την προβολή τωνφαινολών του λακωνικού ελαιολάδου με την κατάθεση φακέλου στο Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης για τη διαπίστευση του Επιμελητηρίου μας ως φορέα χορήγησης σήματος φαινολών ελαιολάδου. Η Διοίκηση εκτιμώντας την εξαιρετική ποιότητα του λακωνικού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και την ανάγκη για την προώθησή του εντάσσει τη δράση αυτή στο γενικότερο πλαίσιο προώθησης του προϊόντος. Αναμένουμε εντός του 2023 την ολοκλήρωση της διαπίστευσής μας.
  • Η ενέργεια που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στις δράσεις μας είναι η αγορά του κτηρίου στη Σπάρτη:

Υπογράψαμε στην Αθήνα και στα κεντρικά της Τράπεζας της Ελλάδας (30/12/2022) το συμβόλαιο μεταβίβασης στο Επιμελητήριο Λακωνίας του ακινήτου του τέως υποκαταστήματος της ΤτΕ στη Σπάρτη επί της οδού Ευαγγελιστρίας 95.

Η απόφαση πάρθηκε με γνώμονα τόσο το οικονομικό συμφέρον του Επιμελητηρίου μακροπρόθεσμα όσο και την ικανοποίηση των αναγκών παροχής σύγχρονων υπηρεσιών στα μέλη του.

Το κτίριο του τέως υποκαταστήματος της ΤτΕ θα αποτελέσει σημαντικό στήριγμα στις δράσεις του Επιμελητηρίου Λακωνίας. Θα καλύψει ευρύτατο μέρος των επιμελητηριακών δραστηριοτήτων ως συνεδριακό κέντρο για τις ανάγκες των μελών και της λακωνικής κοινωνίας, ως Κέντρο δια Βίου Μάθησης, ως φορέας οργάνωσης και λειτουργίας νέων επιχειρηματικών μονάδων (νεοφυών επιχειρήσεων, καινοτόμων δράσεων και άλλων πρωτοβουλιών ανάπτυξης), εξυπηρέτηση κλαδικών οργανώσεων της Λακωνίας και την καθιέρωση ευρύτερων συνεργασιών με άλλους φορείς του τόπου για την οικονομική ανάπτυξη όλης της Λακωνίας. Σημειώνεται ότι με την απόκτηση αυτού του κτηρίου το Επιμελητήριο Λακωνίας είναι ένα από τα ελάχιστα Επιμελητήρια της χώρας που θα στεγάζεται σε δύο εμβληματικά κτήρια.

  • Ολοκληρώσαμε την υλοποίηση του έργουLeader «Προμήθεια εξοπλισμού συνεδριακού χώρου Επιμελητηρίου Λακωνίας», αποτέλεσμα του οποίου είναι η αίθουσα που μας φιλοξενεί και βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση του έργου «Ανάπτυξη/Αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων και ηλεκτρονικών υποδομών του Επιμελητηρίου Λακωνίας» ενταγμένου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020» με το οποίο αναβαθμίζονται οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχει το Επιμελητήριο στα μέλη του. Παρουσίαση του έργου θα γίνει διαδικτυακά σύντομα.

Και βέβαια τα, «Βραβεία Επιχειρηματικότητας» που έχουν γίνει θεσμός.

Με αυτή την εκδήλωση σήμερα θα καλωσορίσουμε το 2023 με αισιοδοξία. Όλοι μαζί κι ο καθένας χωριστά μπορούμε να πορευτούμε με αλληλεγγύη, δύναμη και αισιοδοξία παλεύοντας τόσο για τα καθημερινά μας προβλήματα όσο και για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο μας και την ανθρωπότητα.

Μαζί με το καλωσόρισμα της νέας χρονιάς θα τιμήσουμε και επιχειρήσεις, οι οποίες στους δύσκολους καιρούς που διανύει η επιχειρηματικότητα κρατούν τον πήχη ψηλά και βαδίζουν με μικρά ή μεγάλα βήματα σταθερά στην προώθηση του πλούτου της λακωνικής γης, συμβάλλοντας στην οικονομική ζωή του τόπου μας και αποτελούν πρότυπο για τη νέα γενιά επιχειρηματιών».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος παρουσίασε τα κριτήρια με βάση τα οποία έγινε η επιλογή των επιχειρήσεων για την απονομή των Βραβείων Επιχειρηματικότητας 2023 τα οποία ήταν: Ανάπτυξη της επιχείρησης, εξωστρέφεια.

Οι επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν είναι οι εξής

Επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας

Πρότυπης Επιχειρηματικότητας

Προσφοράς στην αναγνώριση του λακωνικού ελαιολάδου

  • ΟΙΝΟΥΝΤΑΣ ΑΕΒΕ Μεταποίηση/Εξαγωγές
  • ΑΛΕΑ ΑΒΕ Μεταποίηση/Εξαγωγές,
  • ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ ΑΕ Μεταποίηση/Εξαγωγές
  • AGROSPARTA Μεταποίηση/Εξαγωγές,
  • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΟΛΑΩΝ ΠΑΚΙΩΝ Μεταποίηση/Εξαγωγές
  • ΣΩΤΗΡΑΛΗ ΜΑΡΙΛΕΝΑ (Sotirali family) Κατηγορία Γυναικεία Επιχειρηματικότητα
  • ΜΑΥΡΟΕΙΔΟΓΓΟΝΑ ΚΑΝΕΛΛΑ (Μανιάτικη Μελισσοκομία) Κατηγορία Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

Για την κάθε επιχείρηση προβλήθηκε βίντεο, αναγνώστηκε το επιχειρηματικό της προφίλ και δόθηκε το βήμα μέσω του οποίου οι βραβευθέντες έθεσαν ζητήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο.

Αίσθηση και θετική ανταπόκριση προκάλεσε η πρόταση του Γιώργου Σακελλαρόπουλου, την οποία στηρίζουν 9 καθηγητές Πανεπιστημίου από όλο τον κόσμο, για ίδρυση Ανώτατης Σχολής Ελαιοκομίας με έδρα τη Λακωνία. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε πως είναι ιδιαίτερη τιμή για το Επιμελητήριο που η αξιόλογη αυτή πρόταση κατατέθηκε στο Επιμελητήριο. Αποδέχτηκε με χαρά την πρόταση και δεσμεύτηκε πως το Επιμελητήριο θα ενεργοποιηθεί για την πραγματοποίησή της.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε η παράθεση δείπνου και η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας στο κατάστημα SAGA στο Γύθειο. Ως δώρο για την πίτα δόθηκε ένα διήμερο στο ξενοδοχείο Marmari Paradise, δωρεά της επιχείρησης Κούβαρη Παναγιώτα, Μαρμάρι.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο