english-flag
Search

Επιμελητήριο Ρεθύμνης: Σύσκεψη εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Σύσκεψη εργασίας μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλη Κουτουλάκη και της διοίκησης του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, παρουσία του  Βουλευτή Ρεθύμνου της Ν.Δ. κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη καθώς και εκπροσώπων τοπικών φορέων, πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ρεθύμνης την Δευτέρα 4 Απριλίου 2022.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Γ.Γ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις της Κρήτης καθώς και την επέκταση αυτού και στον τομέα της μεταφοράς ζωοτροφών, ενέργεια που υλοποιήθηκε μετά και από σχετικό υπόμνημα του Επιμελητηρίου προς το Υπουργείο.
Ενημέρωσε επίσης για τις δράσεις τις οποίες πρόκειται να υλοποιηθούν μέσω των Υπουργείων Ναυτιλίας και Υποδομών από το Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ.

Από την μεριά του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Γιακουμάκης παρέδωσε υπόμνημα σχετικών θέσεων στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αιγαίου,
όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Με αφορμή την ευτυχή συγκυρία της επίσκεψης σας στο Επιμελητήριο Ρεθύμνης, θα θέλαμε να θέσουμε υπ’ όψιν σας τις προτάσεις μας, σχετικές με μια σειρά ζητημάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου σας, τα οποία θεωρούμε σημαντικά.

Συγκεκριμένα:

 Θεωρούμε κρίσιμης σημασίας την επαρκή χρηματοδότηση για την υλοποίηση του «Γενικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης λιμένα Ρεθύμνου (master plan)»  το οποίο όπως γνωρίζετε είναι λιμάνι Εθνικής Σημασίας. Η υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης για την διαμόρφωση και χρηματοδότηση του οποίου έχουν συμμετάσχει τοπικοί φορείς, μεταξύ αυτών και το Επιμελητήριο Ρεθύμνης, είναι επιβεβλημένη και θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην αναπτυξιακή πορεία της Περιφερειακής μας Ενότητας.

 Υποστήριξη του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου, ως προς τις ενέργειες που απαιτούνται για την κατασκευή του συνόλου των απαραίτητων εγκαταστάσεων του υδατοδρομίου, μετά και τις αποφάσεις (ΚΥΑ) που αφορούν στην παραχώρηση χρήσης χώρου ως υδατοδρομίου, εντός της ζώνης λιμένα Ρεθύμνου .

 Σχετικά με το προσωπικό και τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμενικού Σώματος στο Ρέθυμνο, κι εμείς ως Επιμελητήριο, μαζί με άλλους τοπικούς φορείς, θεωρούμε ότι πρέπει να ενισχυθεί επιπρόσθετα ενόψει της τουριστικής περιόδου. Κι αυτό προκειμένου να ανταποκριθεί αυτό στα αυξημένα, κρίσιμης σημασίας αστυνομικά και επιχειρησιακά περιστατικά τα οποία αντιμετωπίζει (έρευνα και διάσωση, αστυνόμευση λιμένων, αποτελεσματική διαχείριση λαθρομετανάστευσης, κλπ.).

 Επαρκή χρηματοδότηση της βελτίωσης, αναβάθμισης επισκευής- συντήρησης των αλιευτικών καταφυγίων της Π.Ε. Ρεθύμνου και του Λιμενικού Σταθμού Αγίας Γαλήνης από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής . Ειδικά για τα έργα στην Αγία Γαλήνη, σημαντικού Λιμένα για τον Νότο της Κρήτης, θεωρούμε σκόπιμο να συμπληρωθούν με την επιτάχυνση των έργων οδικής σύνδεσης της με το λιμάνι του Κόκκινου Πύργου, έργο που θεωρούμε σημαντικό για την περεταίρω τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης στο προσεχές μέλλον.

 Κρίνεται επίσης σημαντική η επιτάχυνση των αποπληρωμών των δικαιούχων του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου, καθώς και η χορήγηση αυξημένης προκαταβολής της αντίστοιχης ενίσχυσης του Μέτρου προς τους δικαιούχους, ανεξάρτητα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας έλεγχου παραστατικών.

 Προτείνουμε επίσης την επιτάχυνση της διαδικασίας ως προς τις προσκλήσεις για ένταξη και υλοποίηση έργων στο πρόγραμμα «Νέαρχος» , ειδικότερα ως προς την χρηματοδότηση κρίσιμων έργων όπως την ένταξη λιμενικών έργων και εγκαταστάσεων του Λιμενικού μας ταμείου , καθώς και τη χρηματοδότηση πολυετών συμβάσεων για την κάλυψη των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στις άγονες γραμμές.

Ειδικά για την τρέχουσα δύσκολη περίοδο, τόσο για τις νησιωτικές επιχειρήσεις όσο και τις επιχειρήσεις μας που βασίζονται στις μεταφορές, θεωρούμε ότι απαιτείται πρόσθετη στήριξη στις επιχειρήσεις της ακτοπλοΐας, στηρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο τους στη διασφάλιση της επικοινωνίας και της επάρκειας εφοδιασμού και μετακίνησης επιβατών και αγαθών μεταξύ ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι απαιτείται η κατά το δυνατόν διασφάλιση της, μη μετακύλησης στους κατοίκους των νησιών μας, του πρόσθετου κόστους από τις αρνητικές συνέπειες της ουκρανικής κρίσης αλλά και της συνεχιζόμενης πανδημίας. Τέλος θεωρούμε ότι θα πρέπει, κύριε Γενικέ, να συνεχιστεί η στήριξη και των ναυτικών και εν γένει εργαζόμενων στον κλάδο της Ελληνικής ακτοπλοΐας.

Από πλευράς Διοίκησης του Επιμελητηρίου συμμετείχαν τα μέλη της Διοικητικής του Επιτροπής, κ.κ. Δημήτριος Προβιάς, Αντιπρόεδρος, Ευάγγελος Μανιουδάκης,  Γενικός Γραμματέας, Γεώργιος Πολιουδάκης, Οικονομικός Επόπτης και Κων/νος Σπυριδάκης,  Υπεύθυνος Γ.Ε.ΜΗ. και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων.  Στην σύσκεψη συμμετείχαν και η Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ρεθύμνου Ταμείου κα Ρένα Κουτσαλεδάκη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Δανδουλάκης, και   ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μανώλης Χνάρης. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι συλλόγων και παραγωγικών φορέων του Ρεθύμνου: ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου κ. Γιάννης Γλεντζάκης , ο Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής και ο διευθυντής της Αγροτικής Συνεταιριστικής Εταιρείας Ανάπτυξης Ρεθύμνου (ΑΣΕΑΡ ΑΕΣ) κ. Αλέξανδρος Κουταλάς , οι οποίοι και κατέθεσαν σχετικές με ζητήματα αρμοδιότητας τους προτάσεις στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Μετάβαση στο περιεχόμενο