english-flag
Search

Η εξειδίκευση των μέτρων για το ρεύμα – Στα 3,2 δισ. το κόστος των παρεμβάσεων της Κυβέρνησης

Το πακέτο μέτρων για την «ανακούφιση» νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις αυξήσεις στο ρεύμα εξειδίκευσαν οι αρμόδιοι υπουργοί στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Η εξειδίκευση των νέων μέτρων έγινε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου . Την παρουσίαση συντόνισε η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Oι παρεμβάσεις της κυβέρνησης προβλέπουν:

Επιστροφή 600 ευρώ στα νοικοκυριά
Το Κράτος θα επιστρέψει σε κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων αναδρομικά από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.

Οριζόντια έκπτωση 50% στους λογαριασμούς
Για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλυφθεί κατά 50% η αύξηση στην κατανάλωση που θα υπερβεί τις 300 KWh. Η κυβέρνηση καταργεί τις εξαιρέσεις ώστε η νέα έκπτωση να καλύψει και τις μη κύριες κατοικίες για το σύνολο της κατανάλωσης.

Πλαφόν στην χονδρεμπορική
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε χθες την δημιουργία ενός συστήματος που θα βάζει όριο στις τιμές της χονδρεμπορικής.  Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα μηχανισμό που θα αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα και θα έχει διάρκεια 12 μηνών.

Φορολόγηση υπερκερδών

Οι εταιρείες θα φορολογηθούν με 90% με βάση το πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους.

Αντικατάσταση κλιματιστικών και ψυγείων
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», που θα χρηματοδοτήσει γενναία την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων. Προανήγγειλε επίσης ότι από το φθινόπωρο, θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις» σχέδιο που θα επιτρέψει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων.

Μετάβαση στο περιεχόμενο