english-flag
Search

Ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Κορίνθου με θέμα «Οι επιχειρήσεις εν μέσω Covid-19: Προκλήσεις και Προοπτικές»

xatzitheodosiou_korinthos

Για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην επιχειρηματικότητα και τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας μίλησε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών,  Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021 στο Επιμελητήριο Κορίνθου με θέμα «Οι επιχειρήσεις εν μέσω Covid-19: Προκλήσεις και Προοπτικές».

Μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηθεοδοσίου παρουσίασε τις προτάσεις της ΚΕΕΕ για τη στήριξη των επιχειρήσεων που αφορούσαν –μεταξύ άλλων- στη μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τα είδη πρώτης ανάγκης, την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος, την κατάργηση του ειδικού φόρου του καφέ, την μη επιβολή του φόρου κατανάλωσης στην ενέργεια και την μετάθεση της πληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ακολουθεί η ομιλία του Προέδρου της ΚΕΕΕ και του ΕΕΑ:

 

Φίλες και φίλοι καλησπέρα σας,

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κορινθίας, τον κ. Λουζιώτη, για την πρόσκληση αλλά και για τη διοργάνωση αυτής της συζήτησης.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για την οικονομία και για την αγορά. Υπάρχουν δυσκολίες, υπάρχουν κίνδυνοι αλλά και ευκαιρίες. Και όλα αυτά είναι σημαντικό να τα συζητάμε με τις επιχειρήσεις, σε κάθε περιοχή της χώρας.

Είναι σημαντικό, όχι μόνο να μοιραζόμαστε τη δική μας ενημέρωση και εμπειρία, αλλά κυρίως  να ακούμε τη δική σας φωνή: τα ερωτήματα, τις αγωνίες και τις ανάγκες σας.

Γιατί αυτό που ξεχωρίζει τα Επιμελητήρια, είναι η εγγύτητα με τα μέλη μας. Είναι το ότι εμείς καταλαβαίνουμε, καλύτερα από κάθε άλλον, την καθημερινότητα και τα προβλήματα της επιχείρησης. Σε κάθε περιοχή της χώρας.

Αυτή η γνώση μας ωθεί να βελτιώνουμε συνεχώς τις υπηρεσίες μας.

Αυτή η γνώση δίνει κύρος και δύναμη στις διεκδικήσεις μας απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, τα Επιμελητήρια σε όλη την Ελλάδα, δίνουν μαζί με τις επιχειρήσεις τη μάχη απέναντι στις επιπτώσεις μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης.

Μιας κρίσης που βρήκε τις επιχειρήσεις πάνω στην προσπάθεια ανάκαμψης, από την ύφεση και τα προβλήματα της προηγούμενης δεκαετίας.

Η πανδημία επηρέασε και επηρεάζει – σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό – όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Προκαλώντας επιβράδυνση ή αναστολή δραστηριοτήτων, μείωση του τζίρου, προβλήματα ρευστότητας και συσσώρευση χρεών.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το πλήγμα ήταν ακόμη εντονότερο, ακόμη και συντριπτικό σε ορισμένους κλάδους.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΓΣΒΕΕ, το 2020 διπλασιάστηκαν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που παρουσίασαν ζημιές, σε σύγκριση με το 2019. Και αντίστοιχα μειώθηκε στο μισό ο αριθμός εκείνων που κατέγραψαν κέρδη.

Από την πλευρά της κυβέρνησης υπήρξαν αρκετές παρεμβάσεις, που βοήθησαν στη συγκράτηση των επιπτώσεων.

Όμως, είναι πολλές οι επιχειρήσεις που ακόμα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας, με κυριότερη την ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας.

Είναι ενδεικτικό το ότι 1 στις 5 επιχειρήσεις δήλωναν τον περασμένο Ιούλιο ότι δεν έχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα. Και 4 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν ρευστότητα το πολύ για ένα μήνα.

Και για να γίνουν τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα, έχουμε τους τελευταίους μήνες και το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες, στα βασικά αγαθά.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός το Νοέμβριο έφτασε στο 4,8%, από 3,4% τον Οκτώβριο και 2,2% τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για αλματώδη αύξηση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες.

Από τον Νοέμβριο του 2020, έχουμε αύξηση 180% στο κόστος του φυσικού αερίου και 37,8% στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Χρειάζεται, πραγματικά, τεράστιος αγώνας για να επιβιώσει μια επιχείρηση κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Γι’ αυτό και ως Επιμελητηριακή Κοινότητα επιμένουμε και ζητάμε να υπάρξουν περισσότερα μέτρα στήριξης από την Πολιτεία.

Ένα βασικό αίτημα, που έχουμε θέσει στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, είναι να μετατεθεί η έναρξη αποπληρωμής της ενίσχυσης που έλαβαν οι επιχειρήσεις, μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Η παράταση αυτή είναι απαραίτητη, μέχρι να μπορέσει η αγορά να επιστρέψει σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας.

Εμείς υποστηρίζουμε από την αρχή ότι το «κλειδί» για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι η αύξηση των εμβολιασμών.

Και αντιλαμβανόμαστε ότι τα μέτρα που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση, έχουν στόχο να ωθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Δεν παύουν, όμως, να προκαλούν νέες απώλειες στις επιχειρήσεις, ειδικά σε κλάδους όπως η εστίαση και το λιανεμπόριο, που χάνουν με αυτό τον τρόπο σημαντικό αριθμό πελατών – και τον ανάλογο τζίρο.

Είναι λογικό, λοιπόν, να ζητάμε αυτή την πρόσθετη στήριξη.

Όσον αφορά, τώρα, την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων. Η Πολιτεία έλαβε μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια. Μέτρα που ζητήσαμε να επεκταθούν και στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Κάτι που τελικά έγινε.

Πρέπει όμως να υπάρξει ένα ευρύτερο πλέγμα προστασίας, καθώς το κύμα της ακρίβειας απλώνεται παντού. Συγκεκριμένα, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος ζητά:

·       μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τα είδη πρώτης ανάγκης

·      τη μη επιβολή Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στην αύξηση της τιμής της ενέργειας

·      την κατάργηση του ΕΦΚ στον καφέ

·      φοροελαφρύνσεις, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Οι επιχειρήσεις δεν έχουν σταματήσει να δίνουν μάχες εδώ και δέκα χρόνια. Οι αντοχές έχουν πια εξαντληθεί. Και αν θέλουμε να μιλάμε για ανάκαμψη, μετά την πανδημία, θα πρέπει να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις δυσκολίες και τα προβλήματα του σήμερα.

Πρέπει να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να αντέξουν στις πιέσεις και να παραμείνουν ζωντανές. Για να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες και να κερδίσουν το στοίχημα της επόμενης μέρας.

Προοπτικές και δυνατότητες υπάρχουν.

Αυτή τη στιγμή οι μακροοικονομικοί δείκτες ανακάμπτουν.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά βήματα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Είχαμε θετικές εξελίξεις, ως προς τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, την απλοποίηση των συναλλαγών με τη δημόσια διοίκηση κ.ά.

Σαφώς μπορούν να γίνουν περισσότερα και θα συνεχίσουμε να τα διεκδικούμε. Θα έλεγα, όμως, ότι είμαστε σε σχετικά καλό δρόμο.

Και βέβαια, στα χρόνια που έρχονται, αναμένεται να εισρεύσουν στην οικονομία σημαντικά κονδύλια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να κινητοποιήσει συνολικά 57 δισεκατομμύρια ευρώ, από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, για την ανάπτυξη της οικονομίας. Από αυτά, τα 5 δισεκατομμύρια αφορούν την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Και 52 δισεκατομμύρια αφορούν επενδύσεις, με χρήση επιδοτήσεων και δανείων.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, οι δράσεις ενίσχυσης θα αφορούν συγκεκριμένους τομείς: ψηφιακός μετασχηματισμός, εξωστρέφεια, πράσινη μετάβαση, καινοτομία, εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Έχουμε, επίσης το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο θα κατευθύνει περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του νέου προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία. Και εδώ οι δράσεις ενίσχυσης θα αφορούν παραγωγικές επενδύσεις και θα εστιάζουν κυρίως στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη ανάπτυξη.

Η στόχευση σε στρατηγικό επίπεδο είναι σωστή. Ζούμε σε έναν κόσμο που κινείται και αλλάζει με ταχύτητα. Και δεν έχουμε την πολυτέλεια – ούτε ως χώρα, ούτε ως επιχειρήσεις – να μείνουμε πίσω. Αν θέλουμε να επιβιώσουμε, πόσο μάλλον να πάμε μπροστά, μέσα σε αυτό το περιβάλλον, πρέπει να μετασχηματιστούμε. Πρέπει να περάσουμε στην ψηφιακή εποχή, πρέπει να αξιοποιήσουμε νέες τεχνολογίες, πρέπει να κάνουμε τη λειτουργία μας πιο πράσινη, πρέπει να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί.

Και στα χρόνια που έρχονται, έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να κινηθούμε ταχύτερα σε αυτή την κατεύθυνση.

Το ζήτημα είναι η ευκαιρία να δοθεί σε όλους.

Πρόβλημα δεν είναι ότι οι ενισχύσεις κατευθύνονται σε επενδύσεις με συγκεκριμένη στόχευση.

Πρόβλημα θα είναι αν αποκλειστούν από αυτές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν και θέλουν να προχωρήσουν.

Ένα σημαντικό θέμα, που έχουμε ήδη αναδείξει, είναι η εστίαση στο θέμα της επιχειρηματικής μεγέθυνσης, μέσα από συνεργασίες και συγχωνεύσεις.

Εμείς ως ΚΕΕΕ δεν διαφωνούμε ότι είναι καλό να μεγαλώνουν οι επιχειρήσεις. Γιατί αυτό βοηθά και τις ίδιες και την οικονομία ευρύτερα. Ενισχύει την παραγωγικότητα, την εξωστρέφεια, την πρόσβαση στην καινοτομία.

Είμαστε, λοιπόν, υπέρ της ενθάρρυνσης των συνεργασιών. Αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει εκβιαστικά και βεβιασμένα. Χρειάζεται χρόνος προετοιμασίας και προσαρμογής.

Δεν μπορούμε από τη μια στιγμή στην άλλη να πούμε στο 95% των ελληνικών επιχειρήσεων, «αν θέλετε να πάρετε δάνειο, πρέπει να συγχωνευθείτε».

Ας φροντίσουμε πρώτα να σταθούν στα πόδια τους οι μικρές επιχειρήσεις. Ας τους δώσουμε τα εργαλεία για να σχεδιάσουν το μέλλον τους και στη συνέχεια να μετασχηματιστούν και να μεγαλώσουν, είτε με συνεργασίες είτε με επενδύσεις.

Κι εδώ υπάρχει το μεγαλύτερο, ίσως πρόβλημα: που θα τα βρουν αυτά τα εργαλεία; Σήμερα 8 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό. Και ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων της νέας περιόδου, αναγκαστικά θα περάσει από τις τράπεζες.

Πώς θα διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα αυτά, θα φτάσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αν τα κριτήρια ένταξης είναι απαγορευτικά για τις δυνατότητές τους;

Εδώ, χρειάζεται λοιπόν προσοχή και σημαντική δουλειά. Χρειάζεται κατάλληλος σχεδιασμός από την Πολιτεία και από τις τράπεζες. Ώστε τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν, να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις δυνατότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και να μην αφήνουν τους περισσότερους απέξω.

Ένα τελευταίο θέμα αφορά τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Οι ενισχύσεις είναι καλές, αλλά για να γίνουν επενδύσεις χρειάζεται και το κατάλληλο – σταθερό και ευνοϊκό – περιβάλλον. Περιμένουμε λοιπόν να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις για τη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, για τη μείωση της γραφειοκρατίας, για την ψηφιοποίηση του δημοσίου τομέα κ.ά.

Κυρίες και Κύριοι,

Σήμερα, ο επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται ανάμεσα στα συσσωρευμένα προβλήματα από το παρελθόν, στις έκτακτες δυσκολίες του σήμερα, αλλά και στις προοπτικές που φέρνει το αύριο.

 

Σε αυτή την κρίσιμη καμπή, τα Επιμελητήρια συνεχίζουν να βρίσκονται στο πλευρό των επιχειρήσεων. 

 

Συνεχίζουμε να ζητάμε μέτρα στήριξης απέναντι στις πιέσεις που δέχεται η αγορά. Συνεχίζουμε να ζητάμε ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον. Συνεχίζουμε να ζητάμε δίκαιη, πραγματική πρόσβαση των επιχειρήσεων, σε χρηματοδοτικές ευκαιρίες και δράσεις ενίσχυσης, της νέας περιόδου.

 

Ως ΚΕΕΕ και γενικότερα ως Επιμελητηριακή Κοινότητα θέλουμε να έχουμε ουσιαστικό ρόλο στο σχεδιασμό των προγραμμάτων, που θα υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.  Και αυτό το ρόλο σκοπεύουμε να διεκδικήσουμε δυναμικά.

 

Θέλουμε μέσα από αυτά τα κονδύλια να προκύψουν πραγματικά χρήσιμα εργαλεία για τη μικρομεσαία επιχείρηση.

 

Θέλουμε, παράλληλα, να βοηθήσουμε στις επιχειρήσεις, να επωφεληθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Με κατάλληλη ενημέρωση, με κατάλληλη υποστήριξη και βοήθεια, όπου και όσο χρειάζεται.

Παραμένουμε, λοιπόν, σε επαφή με το Επιμελητήριο της Κορινθίας όπως και με τα Επιμελητήρια όλης της Ελλάδας. Ακούμε και μεταφέρουμε τις ανάγκες σας, στηρίζουμε τις προσπάθειές σας. Μαζί θα δώσουμε τη μάχη για την επόμενη μέρα και θα την κερδίσουμε.   

 

Το Δελτίο Τύπου του Επιμελητηρίου Κορίνθου

 

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021 στην Κόρινθο, στην έδρα του Επιμελητηρίου Κορινθίας, συνάντηση- συζήτηση με την συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας και Προέδρου Enterprise Greece, κ. Ιωάννη Σμυρλή, του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και του Προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών κι Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Γεώργιου Καββαθά με θέμα «Οι επιχειρήσεις εν μέσω Covid-19: Προκλήσεις και Προοπτικές».

Την εκδήλωση χαιρέτησαν με μηνύματα τους ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κος Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κος Νίκος Ταγαράς ενώ το παρόν έδωσαν  ο Βουλευτής ΝΔ Κορινθίας, κ. Κώστας Κόλλιας, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας, κος Γιώργος Ψυχογιός, ο θεματικός Περιφερειακός Σύμβουλος κος Γιώργος Οικονόμου και ο Δήμαρχος Κορινθίων, κος Βασίλης Νανόπουλος.

 

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας κ. Παναγιώτης Λουζιώτης, αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους για την παρουσία τους, αναφέρθηκε στην δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζουν αυτή την στιγμή οι επιχειρήσεις ενώ παράλληλα πρότεινε λύσεις για την οικονομική επιβίωση τους. Τόνισε επίσης ότι τα Επιμελητήρια θα συνεχίσουν την γόνιμη συνεργασία με τα μέλη τους για την ενδυνάμωση του κάθε κλάδου.

Στο κομμάτι των ομιλιών, πρώτος ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας και Πρόεδρος Enterprise Greece, κ. Ιωάννης Σμυρλής αναφέρθηκε στα γρήγορα αντανακλαστικά της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας και σε αυτά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προώθηση των επενδύσεων, της απασχόλησης, της έρευνας και της καινοτομίας.

 

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ και Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κος Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κορινθίας για τη φιλοξενία, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας στην επιχειρηματικότητα και τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας ενώ παρουσίασε τις προτάσεις της ΚΕΕΕ που αφορούσαν την μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τα είδη πρώτης ανάγκης, την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος, την κατάργηση του ειδικού φόρου του καφέ, την μη επιβολή του φόρου κατανάλωσης στην ενέργεια και την μετάθεση της πληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής.

 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Καββαθάς τόνισε την ανάγκη συνεργασίας όλων για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης, καθώς και την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος με σκοπό την ουσιαστική εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων.

 

Ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ κος Λεωνίδας Βατικιώτης παρουσίασε βασικά σημεία της ετήσιας έκθεσης της ΓΣΕΒΕΕ σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

Τέλος στο βήμα ανέβηκε ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Κορινθίας, κος Αναστάσιος Μποζίκης για να επικοινωνήσει τα αιτήματα και τις ανησυχίες των επιχειρηματιών της ομοσπονδίας.

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Βέλου – Βόχας κος Αννίβας Παπακυριάκος, ο τέως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας, κος Γιάννης Μουστάκας, o Αντιδήμαρχος Κορινθίων, κος Βαγγέλης Παπαϊωάννου, ο Αντιδήμαρχος Κορινθίων, κος Γιώργος Πούρος, ο Αντιδήμαρχος Κορινθίων, κος Σπύρος Ζαχαριάς, ο Αντιδήμαρχος Κορινθίων Σπύρος Πλατής, ο Αντιδήμαρχος Βέλου Βόχας, κος Ανδρέας Σιάχος, ο Πρόεδρος του ΚΕΠΑΠ, κος Θέμης Κουτσογκίλας, ο Πρόεδρος Επισιτιστών Λουτρακίου Ξένιος Ζευς, κος Ιωάννης Κόντης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κορίνθου, κος Βασίλης Γέωργαρης, το μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Κορινθίας,  κα Μαρίνα Ταουξίδη, η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λουτρακίου, κα Ανδριάνα Κουρούκλη, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου, κος Τάκης Κολοβίνος, ο Πρόεδρος ΟΕΦΕ και Αντιπρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, κος Γιάννης Βαφειαδάκης, ο Προϊστάμενος του ΤΕΕΣ Κορινθίας, κος Ανδρέας Χαριτόπουλος και πολλοί επιχειρηματίες του νομού μας.

 

Σημαντική ήταν και η εκπροσώπηση από τα Επιμελητήρια Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, κος Βαγγέλης Ξυγκώρος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας, κος Φώτης Δαμούλος και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, κος Ιωάννης Παναρίτης.

 

Τέλος ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας, κος Παναγιώτης Λουζιώτης στο επίλογο του, ένιωσε την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους του παρευρισκόμενους, ενώ κάλεσε όλους τους αρμόδιους φορείς να εμπιστευτούν το Επιμελητήριο και να μεταφέρουν όλα τα θέματα που τους απασχολούν ώστε να βρεθούν άμεσες λύσεις.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την εκδήλωση εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο