Για τον Αναπτυξιακό Νόμο και τις επενδύσεις μίλησε χθες το απόγευμα, σε ενημερωτική εκδήλωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης.
Προλογίζοντας τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Νίκο Παπαθανάση, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Γιώργος Παπαμανώλης-Ντόζας, είπε:
«Ευχαριστώ θερμά τον Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Νίκο Παπαθανάση για την παρουσία στην ενημερωτική μας συνάντηση για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Ο κ. Παπαθανάσης είναι αρμόδιος για τον Αναπτυξιακό Νόμο και τις Επενδύσεις και γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις. Ζητάμε από τον Υπουργό τη στήριξη των επιχειρήσεων μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός Νόμος, Ελλάδα 2.0)».
Επίσης, ο Πρόεδρος του ΒΕΠ, τόνισε την ανάγκη για μεγαλύτερη ενίσχυση και υποστήριξη των προς υλοποίηση έργων του Αναπτυξιακού Νόμου, από τα συναρμόδια Υπουργεία και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, μεταξύ άλλων στην ομιλία του είπε: «Η διευκόλυνση του επιχειρείν στην Ελλάδα είναι μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της Κυβέρνησής μας και αυτήν ακριβώς έχουμε υπηρετήσει, παρά τις διαρκείς κρίσεις που έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε και εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος. Εναρμονισμένος με το Σχέδιο Ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία (Εκθεση Πισσαρίδη) το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, τους στόχους του ΕΣΠΑ 2021-2027, το industry 4.0 και τον νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, δίνει μια εντελώς νέα διάσταση στην επιχειρηματικότητα. Περιλαμβάνει 13 συνολικά καθεστώτα ενίσχυσης διαρθρωμένα για πρώτη φορά με θεματικά κριτήρια, τα οποία καλύπτουν συνολικά όλους τους κλάδους της οικονομίας και της σύγχρονης επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ενδεικτικά αναφέρω τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό, την πράσινη μετάβαση, το νέο επιχειρείν για συμπολίτες μας που θα επιχειρήσουν για πρώτη φορά, την αγροδιατροφή και βεβαίως το διακριτό καθεστώς της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης. Από τον νέο αναπτυξιακό νόμο προκύπτει επίσης επιτάχυνση των διαδικασιών, χωρίς καθυστέρηση στην υπαγωγή και την ολοκλήρωση των επιχειρηματικών σχεδίων. Έτσι λοιπόν αναμένεται το 94% των πόρων να διοχετευθεί στην Περιφέρεια, ενώ κάθε ένα ευρώ κρατικής ενίσχυσης θα μοχλεύσει περίπου δύο ευρώ ιδιωτικών πόρων. Τα παρεχόμενα κίνητρα που προβλέπονται στον νέο αναπτυξιακό νόμο είναι η φορολογική απαλλαγή, η επιχορήγηση, η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και η επιδότηση κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης.
Το επιχειρηματικό – επενδυτικό τοπίο στην Ελλάδα αλλάζει. Δημιουργείται ένα νέο με περισσότερες διευκολύνσεις, μεγαλύτερη ταχύτητα και ευελιξία, με το βλέμμα στραμμένο στους πιο σύγχρονους κλάδους της παγκόσμιας αγοράς και στις ανάγκες των ανθρώπων της πραγματικής οικονομίας». Επίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει το πρώτο καθεστώς του νέου Αναπτυξιακού Νόμου που αφορά την Μεταποίηση.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Υπουργός, όχι μόνο «άκουσε» τα αιτήματα των μελών του Επιμελητηρίου και εκπροσώπων επιχειρηματικών φορέων, αλλά έδωσε και απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων, κ. Γιάννης Μελάς, ο Πρόεδρος ΠΟΒΑΣ κ. Θεόφιλος Παγιάτης, ο Πρόεδρος ΣΕΝΑΒΙ κ. Βασίλης Κανακάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μηχανουργών κ. Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, ο Πρόεδρος των Αργυροχρυσοχόων κ.Αθανάσιος Κανάκης, ο Αντιπρόεδρος Αρτοποιών κ. Δημήτριος Ντούρας καθώς και εκπρόσωποι φορέων και μέλη του Επιμελητηρίου.