english-flag
Search

Επιμελητήριο Πρέβεζας:“Ελαιοτουρισμός μια υποσχόμενη μορφή εναλλακτικού τουρισμού στην Πρέβεζα”

2V3A0385

Το απόγευμα του Σαββάτου 18/12/2021 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του  Ξενοδοχείου “Margarona Royal Hotel”, στην Πρέβεζα, εκδήλωση προώθησης του ελαιοτουρισμού, με τίτλο: “Ελαιοτουρισμός μια υποσχόμενη μορφή εναλλακτικού τουρισμού στην Πρέβεζα”.

              Η εκδήλωση διοργανώθηκε υπό μορφή συμποσίου από το Επιμελητήριο Πρέβεζας, ως Επικεφαλή Εταίρου του διασυνοριακού Έργου: “AUTHENTIC-OLIVE-NET”, το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας «Interreg V/A Greece-Italy 2014-20».

              Την εκδήλωσε τίμησε με την παρουσία της η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη, η οποία είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκπροσώπους όλων των τοπικών φορέων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο για θέματα που άπτονται της υφιστάμενης κατάστασης του τουρισμού, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην περιοχή σε διασύνδεση και συνέργεια με τον πρωτογενή τομέα, και ιδιαιτέρως με εστίαση στην ελιά και το ελαιόλαδο.

Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση επιχειρηματιών, των αυτοδικοιητικών φορέων, εκπροσώπων συλλογικών φορέων αλλά και ειδικών του χώρου και γευσιγνωστών ελαιόλαδου.  

              Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του κ. Ιωάννη Μπούρη, Προέδρου του Επιμελητηρίου Πρέβεζας, και τους χαιρετισμούς του κ. Γεωργάκου Νικόλαου, Δημάρχου Πρέβεζας, της κα Σίμου- Τάσιου  Αναστασίας, Θεματική Αντιπεριφερειάρχη Προώθησης Τοπικών Προϊόντων και της κα Κωνσταντινίδη Αγγελικής Υπεύθυνη στο Νομό Πρέβεζας για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα.

              Το κύριο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε 3 κύκλους  συζήτησης για τις δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού με βάση το ελαιόλαδο και την τοπική γαστρονομία, με την συμμετοχή της Υφυπουργού Τουρισμού, εκπροσώπων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, των τοπικών Ενώσεων εκπροσώπησης του Τουριστικού  Κλάδου, και λοιπών σχετικών ομιλητών.

              Συγκεκριμένα μίλησαν η κα Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Τουρισμού, ο κ. Στράτος Ιωάννου, Αντιπεριφερειάρχης & Θεματικός Τουρισμού Π.Ε. Πρέβεζας, ο κ. Φωκίων Ζαίμης, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Ευθυμίου Δημήτριος, Γενικός Γραμματέας ΣΕΤΚΕ & Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, ο κ. Ανατολιωτάκης Κωνσταντίνος, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Πρέβεζας, ο κ. Ευθύμιος Παππάς, Πρόεδρος Ξενοδοχειακής Ένωσης Πάργας- Διδάκτωρ ΑΠΘ, ο κ. Πολύκαρπος Χαλκίδης, Πρόεδρος Νέας Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Πρέβεζας, ο κ. Ευάγγελος Τσοβίλης, Πρόεδρος Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Πάργας, ο κ. Δημήτριος Ντούσιας, Πρόεδρος Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Δημοτικής Ενότητας Πρέβεζας, ο κ. Ιωσήφ Ζιώγας, Συγγραφέας Φιλόλογος, ο κ. Ηλίας Λιάκρης, PARAGAEA Old Olive Oil Factory & Gastronomic Center και η κα Κατερίνα Σωτηροπούλου, Πρόεδρος Κέντρου Καινοτομίας & Πολιτισμού “Innopolis”.

              Ακολούθως, μετά από ένα Μουσικό Διάλειμμα από μουσικό σύνολο της Ιονίου Μουσικής Σχολής Πρέβεζας, ακολούθησε Επίδειξη Ελαιογνωσίας από τους κυρίους Παναγιώτη Κάτσαρη, Υπεύθυνο του Εργαστηρίου Πιστοποίησης της Ποιότητας Ελαιολάδου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, και Τάκη Δημητρακόπουλο, μέλος της διαπιστευμένης Ομάδας Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου του ΣΕΒΙΤΕΛ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με Γαστρονομική Επίδειξη τοπικών εδεσμάτων και συνταγών με βάση τοπικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα και αγροδιατροφικά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής από τον κ. Αναστάσιο Τόλη, Υπεύθυνο της Λέσχης Αρχιμαγείρων στην Ήπειρο και ακολούθησε δείπνο ελαιογευσιγνωσίας.

              Η Υφυπουργός Τουρισμού κα Ζαχαράκη Σοφία αναφέρθηκε στο πλούσιο ιστορικό και μνημειακό αποτύπωμα , τη γαστρονομία, τον θαλάσσιο τουρισμό την νέα Μαρίνα Πρέβεζας, το φυσικό κάλλος αλλά κυρίως τους γνήσιους και φιλόξενους ανθρώπους της περιοχής συζητώντας ευρύτερα για την τουριστική ταυτότητα της περιοχής. Αναφέρθηκε στην επικείμενη θεσμοθέτηση του σήματος επισκέψιμου ελαιοτριβείου την επόμενη εβδομάδα,  τη χρηματοδότηση για θέματα αγροτουρισμού  και γαστρονομικού τουρισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και στη ψήφιση για τη δημιουργία Οργανισμών Διαχείρισης και Προβολής Τουρισμού.

Μετάβαση στο περιεχόμενο